בפוסטים המומלצים שבהם הבלוגרים מביאים תמונה או תמונות, נבחרת תמונה אחת לפינת המומלצים. לגבי פוסטים טקסטואלים בלבד, בעבר היה צורך לערוך חיפוש גוגל כדי למצוא תמונה מתאימה לנושא הפוסט ולוודא שאין היא מוגבלת בזכויות יוצרים. כיום אני מעלה במלואו את הטקסט של הפוסט הנבחר לבינה וזו מספקת בכמה שניות ציור מתאים. הנה דגימה של הדמיות בינה מלאכותית לכמה פוסטים מומלצים שעלו בשנה האחרונה ומתועדים בגלריית המומלצים שלנו מכל הזמנים:

למעשה שני פוסטים המוצגים כעת באתר בפינת המומלצים גם הם זכו לציורים תוצרת בינה מלאכותית.
ברשומה המסכמת מחקר שערכתי לבחינת יכולת של בינה מלאכותית לנתח את השירה שלי (במדגם סטטיסטי של 200 שירים) והיכולת של הבינה לנתח אותה (ספרותית) ולהמיר אותה בהצלחה גם להדמיה ויזואלית (ציור) - הבינה המלאכותית (Open AI) הפגינה יכולת מרשימה מאוד:
אבל, בכתיבת שירה בעצמה, הבינה הפגינה רמת כתיבה שאינה עולה על כתיבת ילד בכיתה ב'. כתבות נוספות בסדרה מתוכננות להתפרסם בקרוב בבלוג חשיבה חופשית פלוס.
אבל, בכתיבת שירה בעצמה, הבינה הפגינה רמת כתיבה שאינה עולה על כתיבת ילד בכיתה ב'. כתבות נוספות בסדרה מתוכננות להתפרסם בקרוב בבלוג חשיבה חופשית פלוס.
סדרת הטלוויזיה "בזמן שעבדתם" בהגשת דני פלד ודרור גלוברמן מקדישה זמן רב ליכולתיה של הבינה המלאכותית בתחומים שונים. למשל הגירסה החדשה של הבינה המלאכותית (4.3 ChatGTP ) פתרה בחינות בגרות בפיזיקה במתמטיקה בציונים 97 ו- 99 בהתאמה.
גם בתחום כתיבת קודים (אלגוריתמים במחשוב) ההישגים גבוהים למדי ולמעשה הגירסה הנ"ל חצתה במבחן טיורינג (ומבחנים אחרים) את גבול ציון ה- 80% שמפריד בין בינה מלאכותית לבינה אנושית בתחום זה. כלומר, לשיוויון בין אינטלגנציית למידה של הבינה המלאכותית לזו של מוח אנושי.
למעשה בינה מלאכותית כתבה לבקשתי קוד לטבלת מעקב אחר הרווחים/הפסדים השבועית נטו (בקיזוז עמלות ומס) בתיק ההשקעות - המחוברת בזמן אמת לנתוני המסחר בבורסות שבהן מתנהלות ההשקעות שלי.
גם בהחלטות ההשקעה שלי אני נעזר בניתוח ו"יעוץ" של שלוש תוכנות בינה מלאכותית שונות. כנראה לא מעט בזכות סריקות מונחות של בינה מלאכותית, בשנת 2024 ערך תיק ההשקעות העצמאי הבורסאי שלי צמח ב- 31.7%. ואני מתפקע מצחוק איך לפחות שלושה בתי השקעות שונים מפעילים בימים אלה פיתוי אגרסיבי של הציבור באמצעי התקשורת השונים - להשקיע אצלם ב"תשואות ענק" (תשואה שנתית של 9%, 13% ו- 20%, בהתאמה בשנת 2024), כמובן לפני ניכוי עמלות ניהול מכובדות, ללא כל אחריות לתשואה ובפערי ניגודי אינטרסים (שלהם הגוברים על שלכם, כמובן). חומר למחשבה !
במקצועי למדתי להעזר בבינה המלאכותית פרפלקסיטי בסריקת כמויות הפרסומים העצומות בשטח המחקר שבו אני עוסק לקבלת תשובות לשאלות שלי. לא רק שהבינה מרכזת עבורי את כל הפרסומים הרלוונטיים (אמנם בינתיים בפער של שנתיים לאחור), היא גם מסכמת אותם בקצרה ובצורה אינטליגנטית מרשימה בדקות ספורות. אוי ואבוי, כיצד אם כך ניתן יהיה להעריך עבודות אקדמאיות של סטודנטים בעתיד הקרוב? כיצד ניתן יהיה לוודא שהתואר האקדמאי שיוענק להם מבוסס על ידע וחשיבה בתחום לימודים ולא למעשה תואר בשימוש בבינה מלאכותית? נושא זה נמצא כיום במרכז הדיונים במוסדות האקדמאים.
כיום פיתחו בינות מלאכותיות עם חוזקות בכל תחום פונקציונלי זה או אחר, אך לכל אחת מהן גם חולשות בתחומים אחרים. לפיכך המפתחים בתחום הבינה המלאכותית שואפים לפיתוח ה"בינה הכללית" האחת "שתשווה" לזו של מוח האדם. כלומר, כזו שתשיג בכל התחומים ציון שיחצה בכל המבחנים את גבול ציון ה- 80% - הציון שמפריד על פי ההגדרות בין אינטליגנציה בוטית לבין האנושית, ביכולת הלמידה היישומית הרב-תחומית.
באחרונה פיתחו הסינים את הבינה DEEPSEEK שהפילה את שערי כל הבורסות בעולם המערבי ביום אחד, בטענה שהיא השיגה את כל הבינות החזקות הקיימות האחרות ועם פוטנציאל טכנולוגי של ממש להשיג את הבינה האנושית הכללית - ובפיתוח בזמן מגוחך שעלותו הייתה נמוכה לפחות פי-20 מכל הבינות המלאכותיות החזקות האחרות הקיימות בשוק. בהחלט, מציאות טכנולוגית שעשויה לזעזע את השוק העולמי של תעשיית הרובוטיקה והבינה המלאכותית.
בפינת המומלצים, הבלוגר עמי בן בסט בחן את האינטליגנציה של הבינה הסינית DeepSeek והגיע לתובנה "שהדימיון והיצירתיות - נכסים מנטלים שנחשבו כנחלתו הבלעדית של בן האנוש, שוב אינם כאלה. ואנחנו כנראה לא נישאר בעלי הדימיון היחידי בסביבה".
לעומת זאת בפוסט מקביל בפינת המומלצים השבועית הנוכחית, הבלוגר אריק בנדק חביב הציג במערומיה את "טיפשותה" של הבינה המלאכותית הסינית הזו ולכן אולי בעצם עדיין ראוי לכנותה בשם DeepSick 😀.
בסדרת המומלצים, מעניין הפוסט של ד"ר רועי צזנה שבו הוא דן במשמעות שבינות המלאכותיות כבר עוברות לפחות על אחד מ-23 חוקי ה- NO NO שאמורים למנוע פגיעה בבני האדם או בעצמם על ידי בינה מלאכותית - בינות מלאכותיות מסוגלות כבר לשכפל את עצמן עם יכולת לעבור אבולוציה שלילית עצמית ופוטנציאל להשתלט על שרתים וחוות מחשבים.
בתחום החינוך, מעניינות סקירותיו של פרופסור חנן יניב בבלוגו חינוך אחר.
ראוייה לציון גם הבחינה ההשוואתית המקיפה של הבינות המלאכותיות הנפוצות על ידי המידען עמיקם סלנט, בסדרת פוסטים בבלוגים עולם המידע ותמונת הידע המידעני: מכאן ומשם.
בסיכום, הבינה המלאכותית מתפתחת כיום בצעדי ענק. היא כנראה לא תחליף את הצורך בניהול מקצועי גבוה אנושי, אבל כבר כיום הבינה המלאכותית מחליפה ומייתרת בקצה, כוח אדם אנושי לא מבוטל- כמעט בכל תחום. למשל, באתר פרפרים בינה מלאכותית מייתרת כעת זמן כוח אדם אנושי גרפיקאי ועיצובי. למעשה חלק לא מבוטל באתר פרפרים מנוהל ומתוזמן כיום אוטומטית על ידי בינה מלאכותית. אך עדיין האתר תלוי בכם ולא בבוטים בכתיבת פוסטים 🙂
מצטער, אבל אני ממש לא אוהב את הציורים של בינה מלאכותית... הם נראים לי יותר מדי מלאכותיים ויותר מדי חסרי בינה (או אנושיות).
השבמחקיש תחומים רבים בהם הבינה המלאכותית יכולה לעזור ולפתח אבל היא רק עוד כלי כמו הרבה כלים שעזרו לנו בעבר.
עוד לפני פרוץ הבינה המלאכותית, הייתה ידועה האימרה "על טעם וריח אין להתווכח" (בוודאי באמנות) 🙂אבל, לפני התמונה (שאגב המשתמש יכול גם לכווןנהלסגנון הציור הרצוי לו), אני חייב שוב לציין שהניתוח הטקסטואלי הספרותי של הבינה מרשים ביותר וכפי שציינתי, כושר הבנה טקסטואלית, כושר הניתוח והניסוח שלה (בגודל דגימה של 200 שירים), עולה לדעתי על אלה של מרבית בני האדם. ובוודאי של מרבית תלמידי התיכונים 😀. אגב, במאמר מוסגר, כושרה של הבינה לרדת לדעתי וכוונותי (הן של הפשט והן של הדרש) בחלק לא מבוטל מהשירים שכתבתי (ב- 97% מהם) - עולה באופן משמעותי על זה של מרבית הקוראים האנושיים שהגיבו עליהם בבלוג שלי ואפילו גם של אלה בפורום אנשי ספרות שהשתתפתי בו בעבר).
מחקלדעתי, הבינה המלאכותית כבר מעבר לרק כלי, בגלל כושר וקצב הלמידה המהיר שלה, כמעט בכל התחומים. גם אם תגדיר אותה רק ככלי, לדעתי ב.מ. תייתר במהרה עובדים רבים, שייאלצו לחפש מקומות עבודה וימלאו את לשכות התעסוקה...
אבל כפי שאומרים "נחיה ונראה".
אגב מוטי, נזכרתי שחלק לא מועט מהבלוגרים שהפוסטים שלהם נבחרו למומלצים - דווקא החמיאו לתוצאות ההדמייה הוויזואלית של הבינה המלאכותית ויש אפילו מביניהם שהטמיעו אותה לאחר הפרסום גם בפוסט שלהם.
מחקיש לבינה המלאכותית הרבה מאד יתרונות, אבל חשוב לזכור ולהיזהר גם מהחסרונות. בעיקר - הנטייה של כולן להמציא חופשי פרטים כאשר חסרות לה עובדות אמיתיות. אסור להסתמך רק על תשובותיה בלי לבדוק כהלכה.
השבמחקאני פחות נעזרת בנושא הויזואלי ותמונות בינתיים, אבל בתכנון חופשות וטיולים בינתיים הן לא רעות בכלל. אגב לא ראיתי הבדלים גדולים בין השלוש שבדקתי - GEMINI, CHAT AI ו DEEPSEEK.
ברור שצריך תמיד לבדוק וצריך גם לדעת איך להגדיר את השאלות/ בקשות.
מחקמבין השלוש שציינת Open AI (גרסת התשלום 4.3) הכי מדייקת ובאופן מפתיע. היא גם עובדת בקואורדינציה עם הבינה הגראפית dallE. לאחרונה הוסיפו לה גם אינגרציה ל- SORA שיוצרת לטקסטים סרטוני וידאו עם אינטגרציה של קול/מוזקיה ועריכה של סרטוני וידאו קיימים. כפי שציינתי היא גם פותרת בהצטיינות בחינות בגרות 5 יחידות במתמטיקה ופיזיקה! והכי חשוב היא מבינה את כל המסרים והדקויות (גם הנסתרים לכאורה) בשירים שלי 😀
הערה קטנטנה בנוגע למחקר - אם תשתמש בצ'אט ייעודי, תקבל גם תוצאות עדכניות ממחקרים שהתפרסמו אפילו ימים אחורה :)
השבמחקמה את רומזת לי כאן? שמישה כבר ערך כזה מחקר מקיף על AI בניתוח שירה ובהדמיה ויזואלית שלה "ימים אחורה"? 😮
מחקכמובן שלא. התייחסתי ל"לא רק שהבינה מרכזת עבורי את כל הפרסומים הרלוונטיים (אמנם בינתיים בפער של שנתיים לאחור), היא גם מסכמת אותם בקצרה ובצורה אינטליגנטית מרשימה בדקות ספורות.".
מחקניתן לרכז גם מאמרים של ימים אחורה. את הניתוח כבר ניתן לעשות בשלב הבא.
אה. הבנתי עכשיו למה התכוונת. נכון. בשני שלבים לשם עדכון מלא בטקסט מסכם.
מחקהאמת שהשתמשתי בהתחלה בchatgpt בשביל למצוא מידע שהיה די שגוי ואכזב ומאז לא התעסקתי בבינה מלאכותית והאמת שאני מתכנן לצלול לתוך הדבר המדהים הזה ולנסות להבין איך לתפעל אותו. אני מקווה גם להצליח להבין כי אני מאוד מסורבל בנושא הזה.
השבמחקכבוד שאתה שולט ככה בתחום
טליק, זה לא מסובך כמו שזה עלול להראות. לקחתי בזמנו כמה קורסים באינטרנט כדי ללמוד, והיום יש קורסים כאלה בחינם. נסה את הקורס של מייקרוסופט. בהצלחה :)
מחקhttps://learn.microsoft.com/en-us/training/paths/get-started-with-microsoft-365-copilot/
טליק. מאז שניסית התחום התקדם בצעדי ענק, הן במספר הבינות השונות שפותחו למטרות שונות והן בגרסאות מתקדמות יותר שמתעדכנות כל העת.
מחקזה טליק
השבמחקבדרך כלל אני מצליח להגיב כאן בשמי,פשוט אני צריך לשים לב ואקח את הצעתך ואכנס לקישור שנתת.
השבמחקתודה !
👍
מחק